Kako kW ( kilowati) vplivajo na ceno zavarovanja?

V spodnjem besedilu vam bomo na kratko opisali, kako zavarovalnica preračuna ceno za zavarovanje avtomobilske odgovornosti, še prej pa vam na kratko opišemo, kaj sploh zavarovanje avtomobilske odgovornosti je.

Za zavarovanje avtomobilske odgovornosti se pojavljajo različna imena. Nekateri mu pravijo obvezno zavarovanje, spet drugi AO oziroma osnovno zavarovanje.

Zavarovanje avtomobilske odgovornosti je predpisano s strani države in je zato obvezno. Tudi zavarovalne vsote so predpisane in vse zavarovalnice v Sloveniji morajo imeti iste višine kritij.

Z zavarovanjem avtomobilske odgovornosti so kriti odškodninski zahtevki tretjih oseb, torej škode, ki jih mi z uporabo vozila povzročimo nekomu drugemu (tretja oseba).

Kaj je zavarovalna vsota pri obveznem avtomobiljskem zavarovanju?

Zavarovalna vsota pomeni zgornjo mejo kritja, ki ga za določen škodni primer prevzame zavarovalnica. Zavarovalna vsota pri obveznem avtomobilskem zavarovanju se deli na dva dela.

Zavarovalna vsota za MATERIALNE škode znaša 1.000.000,00€

Zavarovalna vsota za NEMATERIALNE škode pa znaša 5.000.000,00€

Materialne škode so vse škode na stvareh – lastnini, zaradi uničenja ali poškodovanja.

Nematerialne škode pa so vse vrste telesnih poškodb, prizadeto zdravje, smrt...

Glavni podatek, ki vpliva na ceno zavarovanja za osebna vozila je moč motorja (kW - kilowat). Močnejši motor kot ima vaše vozilo višja je cena.

V kolikor želite informativni izračun za zavarovanje kliknite TUKAJ in izpolnite vprašalnik.

Kako zavarovalnica dejansko določi ceno zavarovanja?

Zavarovalnica najprej določi izhodiščno zavarovalno premijo. To je premija (cena) za zavarovanje avtomobila, ki ima določeno moč motorja. 100% premije plačajo lastniki vozil, ki imajo moč motorja med 30 in 40 kilowati. Tisti, ki imajo vozila z manj močnimi motorji plačajo manj, za tiste, ki pa imajo vozila z močnejšimi motorji  pa se izhodiščna zavarovalna premija procentualno zvišuje.

Če želite brezplačen informativni izračun za zavarovanje Vašega vozila kliknite TUKAJ.

V spodnji tabeli lahko vidite kako se razvrščajo avtomobili glede na moč motorja.

Tabela za osebna vozila:

 

 

Odstotek od izhodiščne zav. premmije

 

DO 30 kW

 

NAD 30 kW

DO 40 kW

100,00%

NAD 40 kW

DO 50 kW

 

NAD 50 kW

DO 60 kW

 

NAD 60 kW

DO 80 kW

 

NAD 80 kW

DO 100 kW

 

NAD 100 kW

DO 130 kW

 

NAD 130 kW

DO 160 kW

 

NAD 160 kW

DO 220 kW

 

NAD 220 kW

 

 

Politika zasebnostiPiškotkiPogoji uporabeImprint
Vse pravice pridržane. © 2023 ZavarovanecSpletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke. S klikom na "V redu" se strinjate, da lahko uporabljamo vse sklope piškotkov. Če želite, lahko posamezne sklope izberete tukaj.   V redu